9 juni 2016

Simone van der Vlugt - Vraag niet waarom

Wie confrontaties aangaat zet stappen !
 

'Soms is stilte een beter pressiemiddel om iemand aan het praten te krijgen
dan een eindeloze reeks vragen.'

Ook in dit derde deel van de zéér onderhoudende Lois-trilogie beïnvloedt het persoonlijke het maatschappelijke en omgekeerd. Deze keer focust Simone van der Vlugt op het verband tussen een psychische stoornis, een emotioneel beschadigende opvoeding en gewelddadig gedrag. Daaraan wordt de verantwoordelijkheidsvraag gekoppeld: die van een zus voor haar broer, die van ouders ten opzichte van kinderen, die van de samenleving ten aanzien van zwakkere individuen. En net zoals in de vorige delen is Lois de betrokken rechercheur die zich in de harten van de lezers nestelt. Omdat ook zij een afwezige vader en moeder had, komt het innerlijke gevecht van de boosdoeners wel erg dicht bij. Aan de ene kant zou ze een arm om hen heen willen slaan en anderzijds moet misdaad bestraft worden...een realistisch en uitdagend gegeven!

© Pixabay
Sinds het begin van deze Lois-reeks maakt de schrijfster duidelijk dat het loont om je te laten bijpraten door echte speurders. Op deze manier voeg je originaliteit toe aan een beproefd genre en geef je je doelpubliek nieuwe weetjes mee. De ondervragingen, de instructies aan collega's in opleiding, de dialogen tussen politiemensen onderling... voelen erg waarheidsgetrouw aan. Overtuigende quotes zoals het citaat boven dit stukje of 'Daar begint rechercheren toch mee? Scenario's bedenken?' versterken de indruk dat je midden in de blauwe wereld staat. Bovendien krijg je inzicht in de vraag welk soort politiewerk resultaat oplevert. Dan kom je uit bij het opbouwen van een archief, computerprogramma's die je helpen om door het bos de bomen te zien, het interpreteren van feiten, dat mensenwerk is, en de psychologische expertise waarvoor de auteur psychiater Onno bedacht heeft. Onno kan daarbij in één moeite de emotioneel vastgelopen psyche van Lois onder handen nemen.

Simone van der Vlugt heeft weer eens bewezen dat de combinatie van huiswerk maken en een bovengemiddelde verbeelding voor uiterst prettige leesuren kan zorgen. Voor levendigheid, het juiste ritme en het in elkaar schuiven van structuuronderdelen ben je bij haar steeds aan het juiste adres. Je laten stilstaan en nadenken doet ze ook altijd. Bijvoorbeeld over hoe je jezelf harder kunt straffen dan justitie dat kan. En die pamperende Onno, Simone, bestaat die echt? Zo ja, graag adres en telefoonnummer in het volgende deel! Met of zonder zeilboot, dat maakt niet uit...


Quotering: ****

Uitgegeven bij Ambo Anthos - eerste editie  2014 - grote pocket 2016